De eenvoudigste moestuin

Het zelf telen van groentes maakt de wereld gezonder! Buiten zijn, je eigen stukje natuur hebben, écht eten, méér groen, méér veilige plekken voor bijen, minder plastic en troep. Daar word je niet alleen gezonder van, maar ook gelukkiger. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen aan het moestuinieren krijgen.

Dit is echter niet voor iedereen weggelegd. Want laten we eerlijk zijn: de traditionele moestuin past voor de meeste mensen niet meer bij de tijd van nu. De hele dag staan spitten in een volkstuin? Ingewikkelde boeken lezen of workshops doen? Dan nog maar afwachten of het lukt. Wat doe je als je in de drukke stad woont, of in een appartement? En hoe kun je het hebben van een moestuin combineren met een (drukke) baan of gezin? Onze mobiele moestuincontainer biedt voor elke vraag een oplossing!

De mobiele moestuin slaagt in één keer. Leuk, simpel, te onderhouden in 5 minuten per dag - ook door kinderen. Zodra jij je eerste eigen eten oogst ben je zo enthousiast dat je wél doorgaat. De kans is zelfs groot dat je je hele buurt aansteekt.

Maar wat is een moestuincontainer nou precies? Lees hier meer over in de verschillende tekstblokken op deze website.

Wat is een moestuincontainer

In de levensmiddelenindustrie worden voor opslag en vervoer van vloeibare grondstoffen – bijvoorbeeld zonnebloemolie - zogenaamde IBC containers gebruikt. Dit zijn tanks/containers met een inhoud van 1000 liter, gemaakt van hetzelfde soort plastic als waarvan de plastic melkverpakkingen zijn gemaakt.

Omdat er strenge regels gelden voor de voedselhygiëne, worden deze containers meestal maar 1 keer   gebruikt. Wij recyclen deze tankcontainers, door deze om te bouwen tot een slimme, mobiele, moestuincontainer van ongeveer 115 cm hoog en 90 cm breed; iets meer dan een vierkante meter.

Boven bevindt zich de moestuinbak met voldoende ruimte voor de wortels en bodemleven en eronder bevindt zich de bak voor wateropslag. Water uit het bovendeel stroomt door een filter naar de wateropvangbak en blijft daar opgeslagen tot het door middel van een pompje weer gebruikt wordt voor om de planten (het gewas) water te geven. Bijzonder efficiënt en bovenal duurzaam.

De moestuincontainer is een bijzonder alternatief voor een moestuin, volkstuin of schooltuin. De container kan overal geplaatst worden, zelfs in een kleine voortuin.

Waarom een moestuincontainer

Een moestuincontainer heeft veel voordelen!

  • Doordat de container van zichzelf al 1.15 meter hoog is (tel daarbij eventueel verrijdbare wieltjes nog bij op) hoef je niet te bukken, kun je makkelijk oogsten en onkruid wieden (als dat er al is) .
  • Alles speelt zich op kijk- en aanraakhoogte af. Daardoor is er meer contact met alles wat groeit en bloeit; iets dat altijd weer boeit. Een optimale beleving dus.
  • Geen gesleep met zware gieters met kraanwater. De planten zijn gemakkelijk water te geven door de ingebouwde wateropslag en pomp. Regent het een keer harder dan nodig is, dan wordt een teveel aan regenwater in de opvangbak opgevangen. Het water verdwijnt dus niet in de bodem, maar wordt bewaard tot een moment dat het weer nodig is. Er kan op deze manier nooit teveel water gegeven worden. Het overschot aan water stroomt immers terug naar de opvangbak.
  • Water en ook voedingstoffen worden hergebruikt en verdwijnen zodoende niet.
  • Er wordt gebruik gemaakt van Bio-kultura grond: de biologische gezonde en meest duurzame moestuingrond.
  • Aan het water en de grond toegevoegde effectieve micro-organismen (EM) houden de grond en de planten gezond.
  • De aan de moestuingrond toegevoegde regenwormen maken goede mest (wormen thee) dat niet wegspoelt en verloren gaat maar recirculeert met het gietwater.
  • Geen gespit, geschoffel en gesjouw met compost.
  • De mobiele moestuin past in iedere tuin, school of buurt. Dat betekent iedere dag genieten!