Schoolmoestuincontainer

Ontbijtgranen met melk, boterhammen met jam, patat met sla en komkommer. Kinderen eten heel de dag door. Maar veel kinderen weten niet dat maïs, aardbeien en sla ooit kleine zaadjes waren.

Via de schoolmoestuincontainer kunnen kinderen kennismaken met het wonderlijke proces van zaadje tot plant.
Een schoolmoestuincontainer is een plek voor nieuwe ervaringen en belevingen. Wroeten met de handen in de aarde, onkruid weghalen, wormen zoeken en eigen aardbeien, pompoen of tuinkers kweken. Er gaat voor kinderen een wereld open!

Hoe leuk is het, als kinderen een moestuin in hun eigen school hebben? Hoe handig is het wanneer zij voor een lesbezoek aan de moestuin niet meer op de fiets hoeven te stappen of door ouders met de auto gebracht hoeven worden? Hoe geweldig is het, wanneer we niet meer afhankelijk hoeven te zijn van het weer en een schoolmoestuincontainer binnen in school kunnen hebben?

Een echte schoolmoestuin buiten is natuurlijk altijd leuker en beter! Maar soms is dit niet mogelijk. Een schoolmoestuincontainer (of liefst natuurlijk meerdere) biedt dan uitkomst! De moestuincontainer leent zich uitstekend voor permanente of tijdelijke plaatsing op scholen. Met een schoolmoestuincontainer heb je wel de voordelen van een schoolmoestuin, maar niet de nadelen.

 

Wat is een moestuincontainer

In de levensmiddelenindustrie worden voor opslag en vervoer van vloeibare grondstoffen – bijvoorbeeld zonnebloemolie - zogenaamde IBC bulk containers gebruikt. Dit zijn tanks/containers met een inhoud van 1000 liter, gemaakt van hetzelfde soort plastic als waarvan de plastic melkverpakkingen zijn gemaakt.

Omdat er strenge regels gelden voor de voedselhygiëne, worden deze containers meestal maar 1 keer   gebruikt. Wij recyclen deze tankcontainers, door deze om te bouwen tot een slimme, mobiele, moestuincontainer van ongeveer 115 cm hoog en 90 cm breed; iets meer dan een vierkante meter.

Boven bevindt zich de moestuinbak met voldoende ruimte voor de wortels en bodemleven en eronder bevindt zich de bak voor wateropslag. Water uit het bovendeel stroomt door een filter naar de wateropvangbak en blijft daar opgeslagen tot het door middel van een pompje weer gebruikt wordt voor om de planten water te geven. Bijzonder efficiënt en bovenal duurzaam.

De moestuincontainer is een bijzonder alternatief voor een moestuin, volkstuin of schooltuin. De container kan overal geplaatst worden, zelfs in een klaslokaal.

Waarom een moestuincontainer

Een moestuincontainer heeft veel voordelen!

  • Doordat de container van zichzelf al 1.15 meter hoog is (tel daarbij eventueel verrijdbare wieltjes nog bij op) hoef je niet te bukken, kun je makkelijk oogsten en onkruid wieden (als dat er al is).
  • Alles speelt zich op kijk- en aanraakhoogte af. Daardoor is er meer contact met alles wat groeit en bloeit; iets dat altijd weer boeit. Een optimale beleving dus.
  • Geen gesleep met zware gieters met kostbaar kraanwater. De planten zijn gemakkelijk water te geven door de ingebouwde wateropslag en pomp. Regent het een keer harder dan nodig is, dan wordt een teveel aan regenwater in de opvangbak opgevangen. Het water verdwijnt dus niet in de bodem, maar wordt bewaard tot een moment dat het weer nodig is. Er kan op deze manier nooit teveel water gegeven worden. Het overschot aan water stroomt immers terug naar de opvangbak.
  • Water en ook voedingstoffen worden hergebruikt en verdwijnen zodoende niet.
  • Er wordt gebruik gemaakt van Bio-kultura grond: de biologische gezonde en duurzame moestuingrond.
  • Aan het water en de grond toegevoegde effectieve micro-organismen (EM) houden de grond en de planten gezond.
  • De aan de moestuingrond toegevoegde regenwormen maken goede mest dat niet wegspoelt en verloren gaat maar recirculeert met het gietwater.
  • Geen gespit, geschoffel en gesjouw met compost.
  • De mobiele moestuin past in iedere tuin, school of buurt. Dat betekent iedere dag genieten!

Begeleiding en gastlessen

  • Begeleiding en gastlessen

De schoolmoestuincontainers worden niet alleen door ons geplaatst, wij kunnen ook de begeleiding en bijbehorende gastlessen verzorgen.  

Met behulp van de moestuincontainers, worden binnen in de school of buiten op het schoolplein mobiele moestuintjes gecreëerd. In de moestuincontainers worden onder onze begeleiding door de kinderen tuinkers en sla gezaaid en binnen een periode van zes weken wordt dit geoogst en natuurlijk door de kinderen geproefd.

In deze periode maken de leerlingen kennis met de schijf van vijf van het voedingscentrum en wordt er bijvoorbeeld door de kinderen zelf actief onderzocht hoeveel suiker er in  – onder kinderen favoriet – eten en drinken zit. Door de gastlessen worden kinderen zich bewust van het belang van gezonde voeding. Door het zelf kweken, oogsten en proeven van bijvoorbeeld de sla en tuinkers, krijgen zij meer waardering voor gezonde voeding en merken zij dat gezonde voeding heel lekker kan zijn.

Centraal staan de 9 g’s: gezonde grond, gezonde groente, gezond gegeten, gezond groot groeien.

Door in aanraking te komen met de schoolmoestuincontainer en onze gastlessen, leren kinderen  actief en op een praktische manier gezonde en duurzame keuzes maken.